Je winkelwagen is momenteel leeg!
Publicaties
Nieuwe handleiding januari telling
Publicaties Resultaten.
Het jaar 2025 is al weer begonnen. De jaarlijkse Januari telling 2025 is gestart. De eerste 7 gebieden(groen) zijn geteld (update 6-1-25). De periode om te tellen loopt van 1 t/m 31 januari.
Om een beeld te krijgen van de samenstelling en verspreiding van wintervogels binnen het werkgebied van de Vogelwerkgroep worden jaarlijks in de maand januari de wintervogels geteld. Het werkgebied van de Vogelwerkgroep (19224 hectare) is voor de januaritellingen verdeeld in 68 telgebieden. Deze nieuwe indeling bestaat sinds 2018 en vanaf dat jaar konden tellingen ook worden ingevoerd via Avimap. Ondertussen gebruikt nu bijna iedereen Avimap en dat lukt ook ieder jaar beter.
Geschiedenis ontstaan januari telling
Eind 2005 smeedden enkele leden van de Vogelwerkgroep het snode plan om de wintervogels binnen het werkgebied van de VWG Zutphen te gaan tellen. De vraagstelling daarbij was simpel: welke vogelsoorten zijn er in de winter in onze regio aanwezig, hoeveel zijn het er en wat is hun verspreiding? In januari 2006 zijn we gestart. Op de website was een handleiding te downloaden, werden kaarten beschikbaar gesteld en werden de vorderingen bijgehouden. Iedereen kon daar zien wat er aan tellingen binnen was en waar nog tellers voor werden gezocht. Ervaringen en resultaten werden toen uitgewisseld op de nieuwsgroep van de VWG ,wat inmiddels niet meer bestaat. Het lukte om met vijftien personen het hele werkgebied te tellen. Over de resultaten daarvan is nog weinig gepubliceerd. In januari 2006 werd in het werkgebied van de Vogelwerkgroep Zutphen (figuur 3.1) een integrale gebiedstelling gehouden om een beter overzicht te krijgen van aantal en verspreiding van vogels in de winter. Vanwege een gebrek aan menskracht is besloten om de tellingen niet te beperken tot één weekend of één week, maar om de hele maand januari daarvoor te gebruiken. Wanneer we de telperiode tot één weekend zouden beperken, zijn we te veel afhankelijk van de grillen van het weer. Een weekend met regen en mist kan een telling doen mislukken. Januari is een periode van het jaar waarin relatief veel vogels redelijk ‘honkvast’ zijn. Deze maand ligt tussen de na- en voorjaarstrek in en als plotseling invallende kou uitblijft, blijven de vogels in hun winterbiotoop. Een telperiode van vier weken maakt dat uitgeweken kan worden naar de dagen met redelijk tot goed weer en met een handvol tellers kun je zo toch nog op meerdere dagen, al fietsend en lopend, heel wat (vierkante) kilometers afwerken. In het Jaarboek 2007 is een overzicht verschenen over de Buizerd in januari 2006 en is aan de hand van de afgelegde en ingetekende routes geschetst wat de mogelijke ondertelling is bij deze soort (Klemann 2007). Daarbij stond in een tabelvorm alle getelde soorten en aantallen met in de kolommen aantal exemplaren per 100 ha, aantal per afgelegde kilometer en aantal per uur.
Wil u meer weten over de januaritelling dan kunt mailen naar M.Klemann