Over ons

De werkgroep

De Vogelwerkgroep Zutphen en omstreken is opgericht in april 2005. De vogelwerkgroep is een vereniging bestaande uit leden en de door leden gekozen bestuur. Er worden voor de leden verschillende activiteiten aangeboden zoals excursies, cursussen, bijeenkomsten en of lezingen. Eenmaal per jaar is er een algemene ledenvergadering.

  • De vogelwerkgroep is onderverdeeld in de volgende werkgroepen.
  • Jonge Vogelaars
  • Uilenwerkgroep
  • Excursies & VWG. Café
  • Cursussen
  • Ringgroep
  • De Vogelwerkgroep heeft drie hoofddoelen
  • Kennis verzamelen over vogels in ons werkgebied
  • Beschermen van vogels en hun leefgebied
  • Overdragen van kennis over en enthousiasme voor vogels

Kennis verzamelen over vogels in ons werkgebied

Veel leden hebben een rol in het verzamelen van gegevens over vogels die in ons werkgebied voorkomen. Zij voeren – alleen of in groepjes – tellingen of inventarisaties uit of ringen vogels. Sinds 2005 tellen we tussen eind augustus en begin november minimaal twee maal per week trekvogels op een officiële trektelpost van trektellen.nl. De telpost lag eerder bij de Berkel, sinds 2022 bij de Onderlaatse Laak. In ons werkgebied liggen ook meerdere vogelringstations. SOVON verwerkt alle (landelijk) verzamelde data. Doordat dit gedurende langere tijd gebeurt kunnen we trends herkennen en weten we welke soorten en aantallen vogels binnen ons werkgebied en landelijk verblijven, of de aantallen toe- of afnemen en of er soorten verdwijnen of bijkomen.

Beschermen van vogels en hun leefgebied

Weidevogelbescherming in en rond Zutphen. Rond Zutphen broeden nog tientallen kieviten en enkele scholeksters, zoals op de Voorster Klei, de Tondense Enk, langs de Berkel, op de ijsbaan en in het buitengebied van Warnsveld en Voorst. Op een kleine 400 ha markeren we de nesten, zodat boeren ze tijdens veldwerkzaamheden weten te liggen en kunnen sparen. Ook de Tichelbeeksewaard, het uiterwaardengebied aan de westoever van de IJssel tussen de oude en de nieuwe brug, is een broedgebied voor weidevogels als tureluur, wulp, krakeend, graspieper, gele kwikstaart en soms zelfs kwartelkoning. Sinds 2007 maakt de vogelwerkgroep namens de gemeente afspraken met de pachters van deze weidegrond over uitstel van maaien en aanleg van graseilanden.

Onderzoek en populatie ontwikkeling van uilen en torenvalken. In het werkgebied worden nestkasten van steenuilen, kerkuilen, bosuilen en torenvalken gecontroleerd door de uilenwerkgroep “De Oelenwappers” Jonge vogels en terug gevangen adulten worden geringd voor onderzoek. Met deze ringgegevens volgen we de populatieontwikkeling van de uilen en valken. Ook kunnen door de uilenwerkgroep nestkasten geplaatst worden.

Beschermen van overige vogelsoorten en hun leefgebied

Voor huiszwaluwen en boerenzwaluwen hebben we op enkele plaatsen tillen geplaatst met kunstnesten en voor oeverzwaluwen beheren we een kunstmatige oeverzwaluwwand bij het Bronsbergenmeer. Op de Walburgiskerk plaatsten we een nestkast voor de slechtvalk. Daarnaast beheert de vereniging 200 mezenkasten, die we op verzoek van de gemeente Zutphen hebben opgehangen om de eikenprocessierups te bestrijden. We onderhouden de kasten en noteren of ze bezet zijn. In de Oude IJssel bij Empe hebben we broedvlotjes voor visdieven uitgezet. In de Rammelwaard beheren we de door Staatsbosbeheer geplaatste vogelkijkhut. We zorgen dat het uitzicht vrij blijft van opschot.

Overige bescherming

We houden zicht op beleidsontwikkelingen in ons werkgebied en treden in overleg met o.a. gemeente en provincie. Waar nodig maken we bezwaar tegen vogelonvriendelijk beleid. Soms voeren we daartoe een juridische procedure.

Overdragen van kennis en enthousiasme

De vogelwerkgroep organiseert regelmatig vogelcursussen voor beginners of gevorderden. De cursussen bestaan in de regel uit een combinatie van theorielessen en excursies. Ongeveer eenmaal per maand organiseren we een excursie voor leden. Dat kan in ons eigen werkgebied zijn of elders in het land in andere landschappen en met andere vogelsoorten. Een enkele keer organiseren we een (meerdaagse) excursie naar het buitenland. Voor de onderlinge contacten, ontspanning en uitwisseling van kennis en of waarnemingen organiseren we het VWG-café, een periodieke bijeenkomst om elkaar informeel te ontmoeten, waar leden hun ervaringen kunnen delen en waar we korte lezingen houden over vogels en de biotopen waarin ze leven.

Voor de Jeugd

Voor kinderen tussen acht en twaalf jaar hebben we De Jonge Vogelaars. We organiseren zo`n acht activiteiten per jaar, waarbij ervaren vogelaars op stap gaan met deze jonge enthousiastelingen.

Het werkgebied

Het totale werkgebied van de vogelwerkgroep beslaat 192 km2. Het werkgebied omvat de gemeente Zutphen en delen van de gemeenten Brummen, Voorst, Lochem en Bronckhorst. 

Grens werkgebied in rood met atlasblokken (5 x 5 km)
Grens werkgebied in rood en gemeentegrenzen in zwart.

De Provincie Gelderland presenteert kaarten over natuur, landschap en landbouw. De kaarten kunt u over elkaar heen leggen om de informatie van de kaarten met elkaar te vergelijken. U kunt bijvoorbeeld kaarten raadplegen over de foerageergebieden voor ganzen, het voorkomen van bijzondere flora en de beschermde natuurmonumenten in Gelderland.

Ecologische Hoofdstructuur (2007)
Ecologische Hoofdstructuur (2007)