Vogelwerkgroep Zutphen en omstreken

Uitslag vogelwedstrijd

De jury bestond uit:

  • Eveline Moria
  • Nanda Gilden (extern)
  • Joost Meilof

Bij de beoordeling is gelet op:

  • Originaliteit
  • Creativiteit
  • Emotionele impact
  • Beleving

Winnaar - Alcedo Atthis - Frank Schreij

Alcedo Atthis

Die ochtend was hij laat zijn nest uitgekomen. De avondmaaltijd was gisteren overvloedig geweest. Vader en moeder hadden voor een flinke vismaaltijd gezorgd voor hem en zijn zeven broers en zusters.

Het was zijn laatste week thuis; over een paar dagen zou hij definitief vertrekken. Volgend jaar een eigen huis, een gezin, en dan sterven.

's Avonds laat had hij nog over hen heen gebraakt, ze hadden niet gereageerd. Nu sliepen ze nog.

Van zijn kamer kroop hij door de gang, naar het licht, de wereld in.

Buiten even rusten en rondkijken. Vader had hem gewaarschuwd voor een tweebenig wezen dat hen al dagen bespiedde. Het leek hem overdreven, maar toch.

Niemand te zien.

Na een paar keer kopje-onder schudde hij zich droog. Lekker, die ochtendzon.

Hij wist dat hij vandaag nog moest vliegen naar die andere tweebener, bij de derde brug, zodat hij geteld kon worden. Hij was net onder de eerste brug door toen hij in de verte een nog onbekende tweebener zag. Stunttijd! Vaart maken! Toch maar even hard roepen, anders zou hij te laat opgemerkt worden. Hun ogen waren zo slecht?

Zoals een F-16 onder de Golden Gate, als een streep, net boven het wateroppervlak, voorbijgaat en eerder wordt gehoord dan gezien, zo vloog hij onder brug twee door.

Hij ging ervan uit dat zijn blauwe rug opgevallen was in dit licht.

Toch, voor de zekerheid, nog een stijgende, zich verbredende spiraalvlucht maken, zodat zijn oranje buik ook even kon blinken. Dan recht omlaag en wat rusten in het riet.

En ja, hij was gezien, hij was niet onopgemerkt gebleven.

Ofwel:
Waarneming.nl: Alcedo Atthis, ijsvogel, 30-10-2014, 09.24, vliegend van West naar Oost, onder de Berkelbrug, Kerkenpad, Warnsveld.

2e Plaats - De koekoek en ik - Goen Jansen

Zwaluwen hebben de naam de zomer aan te kondigen. Voor mij is dat anders. Ik heb iets met de koekoek. Eind april ben ik speciaal naar het Haaksbergerveen (een écht koekoek gebied) geweest om de koekoek eerder te kunnen horen. Die vlieger ging niet op. Hij liet zich niet horen of hij was nog onderweg. Maar gelukkig werden die missers ruimschoots gecompenseerd door ander moois, roodborsttapuiten en boomvalken lieten zich goed zien.

Waarom de koekoek mijn voorjaarsfavoriet is? Ik denk omdat deze vogelsoort maar zo kort aanwezig is en niet gemakkelijk te spotten is, hetgeen iets spannends met zich mee brengt.
Zij roepen slechts in mei en juni. Bovendien heeft het broedparasitisme iets geheimzinnigs. Dat boeit. In welk nest legt zij haar ei? Wel is bekend, dat het ei gelegd wordt in het nest van de vogelsoort waarin het vrouwtje is geboren. Koekoeken zijn polygaam, hoe vaak wisselen ze per seizoen van partner? Eén ei per nest leggen en dat kan tot 18 maal per seizoen uitgroeien...
Een grote wens voor mij is nog eens een koekoeksjong in het nest van een waardvogel te zien, zo'n uitpuilende Dik Trom in een veel te klein nest.

Liefde of haat?
Je kunt een vogel nog zo bijzonder vinden, maar als hij je 's ochtends om 5.00 u en dan 7 keer per week wekt, vraagt het wel erg veel van je incasseringsvermogen. Toch sta ik er vaak voor op. Mijn koekoek zit altijd aan de overkant van de IJssel in dezelfde boom op dezelfde tak, dat maakt het aanzienlijk gemakkelijker om met slaperige ogen het beest op te sporen.
Ik ben niet de enige die gealarmeerd wordt. Met mij een aantal kleine vogels die in de buurt een nestje hebben. Zij zijn duidelijk niet gecharmeerd van de roepende koekoek. Zij voeren schijnaanvallen uit, maar dat deert de koekoek niet, die roept rustig door. Ook een merel is verontrust door de aanwezigheid van de koekoek, maar na enige tijd neemt hij dat voor lief en begint te zingen, hetgeen leidde tot onderstaand unieke tafereeltje.

3e Plaats - Kievit verstopt zich onder mais - Michel Klemann

Overige inzendingen

Vogelspotkalender - Hennie Alberts

De Raaf - Gerrie Nijenhuis

Vreemde vogels in Cortenoever - De Oelenwappers

Boomklever - Ans Houweling

Reiger in de tuin - Conchita de Roba Cortada