Vogelwerkgroep Zutphen en omstreken

Gevolgen van het maaibeleid langs de IJsseloevers

Vorige week heb ik een filmpje op Facebook gezet over de sloop van een bosrietzanger. Dat filmpje werd meteen razendsnel gedeeld. Er kwamen veel reacties: vooral enorme verbazing en verontwaardiging dat dit zo maar kan gebeuren op deze schaal en ook heel veel meldingen van anderen met precies dezelfde ervaring. Er werd mij gevraagd het filmpje ook op youtube te zetten, dus dat heb ik ook maar gedaan waarna Waarneming.nl het op hun Facebookpagina zette.

Facebook: https://www.facebook.com/video.php?v=10206549535037674&set=vb.1249963091&type=2&theater
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=I8MrVtUrDpo

Via mijn Facebookpagina en die van Waarneming.nl is het filmpje in een week tijd 155 keer gedeeld (verschenen op Facebookpagina's van derden) en meer dan 4000 keer bekeken. Om de verontwaardiging die ontstond enigszins te sussen reageerde het waterschap (WRIJ) met onderstaande opmerking:

"Het is een bekend en lastig probleem. We hebben te maken met waterveiligheid en beschermde planten en dieren, zoals broedvogels en de praktische uitvoerbaarheid van de onderhoudswerkzaamheden. Uit de praktijk blijkt helaas dat deze dingen niet altijd goed samen gaan. Overheden, zoals wij, moeten zich uiteraard ook gewoon aan de regels houden, maar ook als je je aan de regels houdt kan er wel eens iets mis gaan. Hoe e.e.a. in het specifieke geval van dit filmpje gelopen is weet ik op dit moment niet. Naar aanleiding van alle berichten is het probleem wel opnieuw geagendeerd en zoeken we naar een oplossing. Wellicht is dit antwoord niet voor iedereen geheel bevredigend maar er is nu eenmaal geen pasklare oplossing. We houden jullie op de hoogte."

Daar gaan we nooit meer wat van horen, dacht ik al meteen...

Het filmpje is overigens gemaakt vanaf de dijk op de hoek van de Den Elterplas. De gebieden die gemaaid zijn, zijn zover ik weet, in beheer bij:

  • SBB - de uiterwaarden
  • WIJ - de ijsseldijk
  • povincie - de berm van de weg
  • WIJ - de dijk van het groene kanaal

Michel Klemann, juni 2015