Hulp voor vogels

Apeldoorn, Deventer en Zutphen.tel: 0900 – 9991999

Sperwer gevonden bij Watertoren Zutphen.

Alleen voor Roofvogels en Uilen Vogelopvang
Stichting Roofvogel Opvangcentrum Barchem
Schoneveldsdijk 10
7244 RP Barchem
Tel. 0573 251977
www.roofvogelopvangbarchem.nl

Gewonde Visarend. Foto F.Wichers Zutphen

Niet voor Roofvogels en Uilen
Stichting Opvang Noach
Alle beschermde vogels,
Aaltenseweg 21a 7025 CJ Halle
Tel. 0314 390027
06 12526768
www.opvangnoach.nl

Vogel gevonden

Een vogel gevonden levend, maar verzwakt, ziek of gewond, dan heeft de vogel hulp nodig. Echter niet in alle gevallen is hulp op medisch gebied noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan een jonge uil, die al het nest verlaten heeft, maar nog niet echt goed kan vliegen en zich op de grond begeeft, Dan is het beste wat je kunt doen, om de vogel met rust te laten en niet te verplaatsen. Uilen zijn goed in staat om tegen een stam van een boom omhoog te klauteren en zitten dan weer veilig op een zijtak, waarbij ook vaak een van de ouders in de buurt is. Mocht je een uil in de stad vinden waar bijvoorbeeld veel honden worden uitgelaten of katten lopen, dan kan je de vogel eventueel op een tak plaatsen of ergens op een beschutte veilige plek wegzetten. Doe dit dan wel waar je de vogel gevonden hebt.

Vogels die tegen een raam aanvliegen kunnen, zonder lichamelijk letsel te hebben maar versuft zijn, dat je ze aantreft op de grond. De vogels zullen na een tijdje rust weer in staat zijn zelf weg te vliegen. Als voorbeeld de ijsvogel en een jonge grote bonte specht, die als raamslachtoffer gevonden zijn en uiteindelijk weer in de vrije natuur wegvlogen. Maar ook jonge vogels die gewoon nog onwetend midden op een weg zitten omdat er ouders in de buurt zijn met voer. Het is dan handig om de vogel even van de weg af te halen. Bij twijfel neem dan altijd contact op met een van de hulpdiensten voor dieren in de regio.

dode vogel gevonden

Zanglijster

Heb je een dode vogel gevonden dan kan je dit melden bij SOVON of de Rijksoverheid. Raak een vogel nooit aan met je blote handen, dit om besmetting te voorkomen als bijvoorbeeld Vogelgriep.